kliederkerk


Wat is kliederkerk
Kliederkerk is een feestelijke en creative manier van kerk- zijn
waarin jong en oud samen de bijbel verhalen ontdekken.
Een kliederkerk bestaat uit drie delen:
samen ontdekken, samen vieren en samen eten.
Er staat een bijbels thema of bijbel verhaal centraal.

Hoe ziet een kliederkerk ochtend eruit

  • je kunt binnen lopen vanaf 9:30 uur bij de ingang word je welkom geheten, ontvang je een programma boekje en mag je een naam sticker opdoen.
  • van 9:30 uur -10:30 uur zijn er in de verschillende zalen de hal en of buiten verschillende activiteiten om het verhaal of het thema verder te ontdekken. kijk maar eens rustig rond en ontdek wat er bij jou past.
  • om 10:30 uur gaan we  na de kerkzaal voor de korte viering.
  • rond 11:00 uur sluiten we de kliederkerk ochtend af met koffie thee of limonade  en wat lekkers.



Datums Kliederkerk


  • 24 januari 2025


 


 

Vieren doe je samen! 



Tijdens een ‘gewone’ zondagochtenddienst, bij een Regenboogdienst of op de kindernevendienst: een kerkdienst is dé plek waar je viert dat je bij God en elkaar hoort. Iedereen beleeft dit op zijn of haar eigen manier en wát een luxe dat we in Aalten kunnen kiezen voor de vorm die ons het meest aanspreekt. Ook kinderen beleven de kerkdienst elk op hun eigen manier.
De één gaat het liefst naar een kinderdienst, de ander gaat liever naar de kindernevendienst (even lekker in beweging en samen met leeftijdsgenootjes met het Bijbelverhaal aan de gang). Weer een ander blijft juist liever in de (gewone) dienst. En natuurlijk zijn kinderen altijd welkom om in een ‘gewone’ zondagochtenddienst te komen. Een ‘gewone’ kerkdienst is vaak gericht op denken en luisteren. Om ook andere delen van je mens-zijn aan te spreken is er een ‘Kieskist’ in de Oude Helenakerk wanneer er in de Zuiderkerk ook een kerkdienst is.


oppasdienst

Oppas dienst is er voor de allerkleinsten.
in de PG Aalten is er elke week een oppasdienst.
wanneer er in twee kerken diensten zijn op zondag ochtend ,
 dan is er oppas dienst in de zuiderkerk.

En kunnen de kinderen in de oude Helena kerk gebruik maken van de kieskist.
Tijdens een doopdienst is er altijd oppasdienst.
De oppas dienst is in de zuiderkerk in zaal 2 en in de Oude Helena kerk in het keldertje van Elim.

 

Kindernevendienst

De kindernevendienst is er voor kinderen van groep 1 tot-en-met groep 8.
Elke zondag is er een kindernevendienst.
In de oude Helena kerk als er in de zuiderkerk geen dienst is.
In de zuiderkerk een kinderneven dienst als er ook een  andere kerk dienst is.
In de oude  Helenakerk is er dan een kieskist beschikbaar.
Kinderen kunnen dan bij hun ouders in de kerk blijven en kunnen iets kiezen uit de  kieskist.
In de kieskist zit van alles om te kleuren, om te lezen of wat anders om te doen.
Met de kindernevendienst willen we de kinderen zoveel mogelijk bij de kerkdienst betrekken. De kinderen gaan met ouders of begeleiders naar de kerk en op het moment dat het daar ‘te moeilijk’ wordt, verlaten ze de dienst om op hun eigen niveau uitleg te krijgen, over het Bijbelgedeelte dat deze zondag op het rooster aangegeven staat.
Er wordt een verhaal verteld en daarna volgt de verwerking middels een vraaggesprek, spelletje, knutselwerkje maken enz. voor de zegen komen de kinderen weer terug in de kerk.

Tijdens een doop dienst er altijd kindernevendienst.

 
Wat is een Kieskist?
De kieskist geeft kinderen (en volwassenen, als ze dat willen) de mogelijkheid om op creatieve wijze betrokken te zijn bij de kerkdienst en te verwerken wat er aan bod komt in de liturgie.
(Zie ook https://jop.nl/werkvormen/kieskast)
In de kieskist zitten verschillende materialen waarmee je op een rustige manier tijdens de kerkdienst aan de slag kunt. Denk aan: een etui met (kleur)potloden en een pen, schetsblokken, puzzelbladen, kleurplaten, meeschrijfboekjes, Bijbelse prentenboeken, enzovoort. Voor de dienst begint mag je iets uitzoeken wat jou helpt om je thuis te voelen, om mee te doen en beter te kunnen luisteren.
Dit mag je meenemen naar je plek in de bank. Het kan dus zijn dat er wat meer beweging en geluid is. Zachte speelgeluiden zoals ritselen, het geluid van potloden over papier en af en toe gefluister horen erbij. Dat is niet erg, maar wel goed om daar bewust van te zijn.
Na de dienst leg je de spullen weer terug. De kieskist is voor iedereen. Het is belangrijk dat er in de kieskist materiaal te vinden is dat jou helpt om je beter thuis te voelen. Dus: wat moet er volgens jou zo-wie-zo in de kieskist? Wat helpt jou om mee te doen en beter te kunnen luisteren?
Mail je ideeën naar: [email protected] en je mag me natuurlijk ook altijd even aanspreken.Waar kun je de Kieskist vinden en hoe ziet hij eruit?
In de Oude Helenakerk zal een kieskist staan onder de info tafel.